top of page

Tjenester 

Vi kan tilbyr følgende:

Vasking

Vaskeprogrammet brukt vil være avhengig av fiber/ull type.

Plukking

Fibere avflokkers, fiberen blir dratt fra hverandre og gjort om til en luftig skylignende masse.

 

De-Hairing

Fjerning av noe rusk og rask og dekk hår.

 

Karding (kardebånd, kardeflak)

Dette gjøre fiberen til en jevn og mer uniform rems eller flak. Fiber fra denne prosessen kan brukes til håndspinning, toving eller annet håndarbeid.

 

Teppegarn

Dette er et tykt garn som er spunnet direkte fra karderen på en kjernetråd. Dette garnet bør inneholde fibrer som er lengre enn 10cm eller som er blendet med 40% ull. Teppegarn egner seg til blant annet veving av tepper og hekling/strikking av sitteunderlag, puter ol.

 

Spinning av garn

Har du et spesielt garn ønsker, er det bare å spørre. Vi kan stiller inn maskinene for å spinne alt fra tynt «lace» til et tykt og lettere spunnet garn.

 

Obs!

Fiber type, lengde og kvalitet vil påvirke garn valget.

Litt mer informasjon om spinningen

Det er det vanlig med et behandlingstap på 10-40 % av rå fibervekt. Fiber som har en høy andel dekkhår, rusk og andre urenheter vil ha større tap. Norspinns fiberseparator vil fjerne noe rusk og vil skille ut stivere fibre (dekkhår).

 

Dersom det er ønskelig å blande fiber fra flere dyr sammen bør det benyttes fiber fra fell som er mest mulig lik når det gjelder farge, størrelse (mikron) og fiberlengde. Dette vil redusere det totale tapet og gi et ferdig garn med høyere kvalitet.

 

Vi kan behandle fiber fra cria, men anbefaler at den rå fibervekten er større enn 2,5kg. Fiber fra alpakka som ikke har vært criaklippet (se ovenfor) kan ha en skjørhet som fører til fiberbrudd og dermed større tap under spinning. Det beste vil derfor være å blande to eller tre criafeller med liknende farge og fiberlengde.

 

Om man har fiber fra flere ulike farget dyr kan disse blendes sammen for å gi ulike garn farger eller effekter, ta kontakt med Norspinn for mer informasjon om blendings muligheter.

Vi bruker skånsomme og nedbrytbare kjemikalier for vasking og demping av statisk oppladning.

bottom of page